Serki – wspaniała uczta nie tylko od święta

16 sierpnia 2024 Wyłączono Przez gorskiehale

Jeszcze do niedawna serki góralskie dostępne były tylko dla turystów odwiedzających tłumnie Podhale. Świeże owcze lub krowie mleko przetworzone odpowiednio w celu pozyskania serwatki stawało się w zręcznych dłoniach górala serkiem, który następnie moczony był w solance i wędzony w maleńkiej bacówce gdzieś na wielkiej zielonej hali. Można by rzec, że smakując każdy kęs, niemal słyszy się w uszach radosne beczenie owiec, dzwonienie dzwoneczków, czuje się zapach górskiej łąki i czuje ciepły powiew wiatru na twarzy. Ahh… gdyby tak móc przywołać te wakacyjne chwile beztroski także wtedy, kiedy jesteśmy już po urlopie, a za oknem deszcz i chłód.

Pyszne serki góralskie na zagryzkę, na przekąskę, do pracy i do szkoły

Mnogość form i kształtów serków góralskich zachwyca – os tzw. gołek aż po korbacze – czyli serowe warkocze składające się z cienkich pasm serka splecionych ze sobą. Stąd też – ogromna możliwość wykorzystania ich w kuchni.

Góralskie serki sprawdzą się zatem jako:

  • efektowny element deski serów z różnymi dodatkami – żurawiną, ziołami, orzechami czy borówką,
  • pyszny dodatek do sałatki – jako dominujący smakowo składnik,
  • urozmaicenie kanapki,
  • samodzielne zachwycające danie przyrządzone na grillu,
  • smaczna i zdrowa przekąska podczas podróży,
  • idealna przegryzka do alkoholu – piwa czy nawet mocniejszych trunków.

Jak wybrać najlepszy serek?

W naszym sklepie znajdziesz bogaty wybór różnych serków góralskich – mamy wersje wędzone i białe, z ziołami oraz przyprawami, a także aksamitny w smaku bundz oraz degustacyjne zestawy. Wszystkie powstały z mleka krów wypasanych na halach w okolicy Nowego Targu, a więc w gorczańskim klimacie. Szukając serka idealnego dla swoich kubków smakowych, odpowiedz sobie na pytanie, czy preferujesz delikatny smak, czy raczej zdecydowany, czy może wolisz, kiedy bazowe nuty są wzbogacone dodatkiem aromatycznych przypraw. A jeżeli szukasz serka o delikatnym, kremowym smaku, lekkiej konsystencji i nadającego się do wykorzystania zarówno na słodko, jak i na słono – postaw na bundz.

Zamów serki góralskie w sklepie internetowym Górskie Hale

Czy wiesz, że prawdziwe serki góralskie dostępne są tylko od wiosny do końca lata? Wynika to z faktu, że świeże mleko potrzebne do ich wyrobu pochodzi od krów i owiec wypasanych w cieplejszej porze roku na górskich halach. Na szczęście, dzięki procesowi wędzenia i hermetycznego pakowania tych wyrobów możesz cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Zajrzyj do naszego sklepu i wybierz coś smakowitego dla siebie lub bliskich!