Płonie ognisko i szumią knieje, a znad ogniska unosi się smakowity aromat góralskich serków – jeszcze ciepłych, rozpływających się w ustach i z charakterystyczną nutą wędzonki. Wyrazisty słony smak przełamuje cierpko-słodka nuta żurawiny, której ciemnoczerwony kolor idealnie komponuje się ze złotą skórką serów. Do tego wszystkiego klasyka gatunku – ziemniaki z ogniska posmarowane masłem i oczywiście… przepyszny bundz oraz rozgrzewająca ciało i ducha okowita – czegóż chcieć więcej?
Każdy, kto choć raz spędzał lato w Gorcach, z pewnością pamięta chwile przy wieczornym ognisku. Czyste powietrze przesycone zapachem dymu, bezkresne łąki, wspaniały widok na zielone, nieco tajemnicze góry i zapadający w pamięć smak góralskich serków na długo grzeją serce wspaniałymi wspomnieniami…
Nowy Targ – tu znajdziesz idealne przysmaki na ognisko
Kiedy tylko za oknem stopnieją śniegi, a temperatura stanie się przyjemna, mieszkańcy i turyści przybywający do podhalańskich miejscowości, takich jak Nowy Targ, rozpoczynają sezon ogniskowy. Zazwyczaj z tej okazji serwowane są popularne mięsa i kiełbasy. Jednak to regionalne przysmaki są tym, co najbardziej zapada w pamięć. Ciepłe, rozpływające się w ustach serki góralskie prosto z ogniska najlepiej smakują w towarzystwie żurawiny. Jeżeli dodamy do tego inne rarytasy, takie jak ziemniaki z ogniska z masłem czy bundz, mamy przepis na posiłek idealny.
Kilka słów o serkach góralskich
Tradycyjne serki góralskie, które proponujemy, wytwarzane są z mleka owczego lub krowiego, do którego dodawana jest podpuszczka. Z podgrzewanego płynu wytrącają się grudki sera, następnie jest ono zlewane przez gazę. Skrzepy formuje się w serki i zanurza w gorącej wodzie, później roztworze soli, a następnie wędzi na specjalnej półce w bacówce. Warto przy tym wiedzieć, że od 2008 roku tradycyjny oscypek jest produktem regionalnym posiadającym certyfikat “Chronionej Nazwy Pochodzenia”. To oznacza, że jego receptura oraz sposób wytwarzania są ściśle chronione i nie każdy ser z Podhala jest oscypkiem, co nie oznacza, że nie może być równie smaczny.
A może bundz?
Bundz, który również mamy w ofercie naszego sklepu to delikatny podpuszczkowy ser owczy, przypominający smakiem i teksturą znaną większości mozzarellę. Wyrabia się go od wiosny do jesieni na Podhalu. Bundz jest bazą dla wielu innych góralskich serów, w tym wspomnianych wcześniej serków, ale też bryndzy i serów solankowych, takich jak feta. Za najsmaczniejszy uchodzi ten wiosenny, wytwarzany z mleka pochodzącego z pierwszego, majowego wypasu.
Jak smakuje bundz? Jest łagodny, nieco orzechowy, trochę maślany, ale też lekko kwaśny. Jego smak zmienia się wraz z porą roku, ale zawsze ma on ten sam kształt bochenka.
Nie możesz przyjechać w Gorce, ale masz ochotę na regionalne przysmaki? Zajrzyj do naszego sklepu online – znajdziesz tu bundz owczy, małe i duże góralskie serki owcze, korbacze i bryndzę w dobrej cenie. Wszystko – pakowane próżniowo, aby dotarło do Ciebie idealnie świeże!