Korbacze wędzone
Korbacze wędzone — przysmak o wyjątkowej formie
Korbacze to tradycyjne, typowo podhalańskie przysmaki, które cieszą się popularnością nie tylko u lokalnych mieszkańców, ale przede wszystkim wśród turystów. Są to sery półtwarde, najczęściej produkowane z mleka owczego, krowiego lub mieszanego, a ich produkcja obejmuje kilka etapów, gdzie każdy z nich jest niezwykle istotny. Po podgrzaniu mleka do odpowiedniej temperatury dodaje się podpuszczkę, dzięki której tworzy się skrzep. Skrzep dzieli się na niewielkie kawałki, co sprzyja oddzielaniu się serwatki. Następnie mieszankę delikatnie się podgrzewa, a skrzep formuje się w kulki. Kolejnym krokiem jest zanurzanie kulek sera w gorącej wodzie, dzięki czemu nabierają one elastyczności i nadają się do uformowania w długie paski. Na koniec zaplatane są warkocze, czyli korbacze, by późnej poddać je procesowi wędzenia. Takim sposobem otrzymujemy najlepsze na Podhalu korbacze wędzone, które zachwycają swoim smakiem nawet najbardziej wymagających koneserów.
Idealna przekąska dla każdego, czyli wędzone korbacze z Podhala
Wędzone korbacze mają specyficzny, lekko słonawy, dymny smak, a ich konsystencję można określić jako półtwardą, elastyczną, z wyczuwalnymi włóknami. Zwykle mają żółtawą lub brązową skórkę, która swój odcień zawdzięcza właśnie procesowi wędzenia. Doskonale nadają się jako smaczna przekąska: w domu, szkole, podróży, na wycieczce, ale można je również dodawać do niektórych potraw czy grillować — podobnie jak sery w typie oscypka. Wędzone korbacze wyróżnia więc rewelacyjny, oryginalny smak, aromat, a także kształt, dzięki czemu są chętnie wybierane nie tylko przez tutejszych mieszkańców jako przegryzka, ale również przez rzesze turystów odwiedzających nasze piękne Podhale. Serdecznie zapraszamy do spróbowania tradycyjnych wyrobów — korbacz wędzony to nasza specjalność!
Nie znaleziono produktów, których szukasz.