Bundz wędzony

Podhale słynie z rewelacyjnych, oryginalnych serów wędzonych, które zachwycają smakoszy na całym świecie. Jednym z takich przysmaków jest bundz wędzony, czyli ser wyprodukowany z mleka owczego (lub krowiego). Po odpowiednim podgrzaniu mleka, powstaniu skrzepu i oddzieleniu serwatki mieszankę pozostawia się aż do momentu, aż skrzep opadnie na dno. Wówczas zbiera się go, po czym formuje w bloki lub kule — w zależności od indywidualnych preferencji producenta. Po odsączeniu ser odstawia się na pewien czas, aby dojrzał, by później poddać go wędzeniu, które zwykle trwa do kilku godzin. Tak powstaje bundz wędzony, czyli niezwykle popularny ser podhalański o wyrazistym smaku i dymnym aromacie. W naszej ofercie znajduje się pyszny, wysokojakościowy bundz wędzony, który można zamówić online prosto pod wskazany adres.

Czym charakteryzuje się bundz wędzony i jak go podawać?

Bundz wędzony wyróżnia się intensywnym, dymnym smakiem, jest dość słony, ale za to pyszny. Delikatnie kruchy, półtwardy, aczkolwiek kremowy w środku może sprawiać wrażenie nieco ciężkiego, jednak nic bardziej mylnego. Dzięki subtelnemu środkowi w jasnym, białym odcieniu sól równoważy się z posmakiem wędzonki, a złocistobrązowa skórka podkreśla jego wyrazistość. Wędzony bundz można podawać na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do kanapki, sałatek, a nawet na ciepło. Jego smak świetnie równoważy czerwone, wytrawne wino — jest to zatem idealna propozycja do podania na desce serów. Grillowany, pieczony, z miodem, dżemem czy warzywami — w każdej postaci zachwyca swoim ciekawym smakiem.

Wędzony bundz, jaki oferujemy naszym Klientom to tradycyjny wyrób prosto z Podhala. Jest zawsze świeży, odpowiednio zapakowany i zabezpieczony po to, aby bez problemu dotarł do odbiorcy. Serdecznie zachęcamy do składania zamówień, a także do skosztowania naszych pozostałych podhalańskich przysmaków.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.