Bundz krowi

Bundz, zwany również buncem, to tradycyjny ser góralski produkowany z mleka. Jest on bez wątpienia jednym z najbardziej znanych serów w polskiej kuchni regionalnej i popularnym zwłaszcza w Tatrach i na Podhalu. Choć tradycyjnie bundz wytwarza się na bazie mleka owczego, równie ceniony wśród górali oraz mieszkańców pozostałych części Polski jest bundz z mleka krowiego wyróżniający się wyjątkowym smakiem, aromatem, a także unikalną teksturą. Ciesz się niezapomnianym smakiem najwyższej jakości nabiału, dodając do potraw bundz krowi — doskonale sprawdzi się, czy to na kanapkę, jako przekąska, czy też element sałatki.

Czym charakteryzuje się ser bundz z mleka krowiego?

Bundz krowi, jaki oferujemy w naszym sklepie internetowym Górskie Hale, to prawdziwy rarytas i gratka dla każdego miłośnika serów. Tym, co go wyróżnia, jest oryginalna tekstura, ponieważ każdy bundz jest miękki, a przy tym sprężysty, z kolei w miarę dojrzewania staje się zwarty i kruchy. Bundz z mleka krowiego ma dość delikatny, łagodny smak, w którym można wyczuć nuty kwasowości — z czasem nabiera jednak bardziej wyrazistego, a niekiedy nawet pikantnego smaku. Bundz jest serem o subtelnym, mlecznym aromacie, który z uwagi na swój zachowawczy, klasyczny smak nadaje się do wszechstronnego zastosowania w kuchni. Ponadto z powodzeniem można go spożywać zarówno na zimno (w kanapkach i sałatkach), jak i na ciepło (jako dodatek do zapiekanek, pizzy itp.).

Bundz z mleka krowiego — oferta sklepu ze swojskimi wyrobami Górskie Hale

Nie da się ukryć, że bundz jako rodzaj sera to kolejny istotny element polskiego dziedzictwa kulinarnego, mający wielu miłośników. Jego tradycyjny sposób produkcji, niezmienny od pokoleń, oraz unikalne właściwości smakowe sprawiają, że okazuje się niezastąpionym składnikiem wielu potraw — i to nie tylko na Podhalu. Chciałbyś skosztować wysokiej jakości nabiału wytwarzanego przez doświadczonych lokalnych producentów? Złóż zamówienie na ser bundz z mleka krowiego już dziś. Zapraszamy!

Nie znaleziono produktów, których szukasz.