Bryndza z mleka krowiego

Każdy, kto choć raz miał styczność z przysmakami kuchni podhalańskiej, z pewnością słyszał o bryndzy. To jeden z najsłynniejszych wyrobów serowarskich z rejonu Podhala, który wyrabiany jest jednak nie tylko w naszym kraju, ale również między innymi w Czechach, Słowacji, Austrii czy Ukrainie. Bryndza podhalańska cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników pysznych serów o wyrazistych smakach i choć najczęściej produkowana jest ona z mleka owczego, można ją wytwarzać także z krowiego. Właśnie taki wariant przygotowaliśmy w naszej ofercie. Proponujemy bryndzę z mleka krowiego, otrzymywaną w oparciu o sprawdzone receptury.

Pyszna bryndza z mleka krowiego o intensywnym smaku

Podstawę bryndzy zawsze stanowi bundz, a więc ser podpuszczkowy, który należy pozostawić na około 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Wówczas staje się on kwaśny, a przy tym pojawiają się w nim dziury. Bryndza powstaje zaś z rozdrobnienia takiego pozostawionego bundzu, a następnie z jego mocnego posolenia. W ten sposób ser — w tym ten z mleka krowiego, proponowany w naszym sklepie — zyskuje bardzo intensywny, dość słony smak, ceniony przez niejednego miłośnika podhalańskich wyrobów serowarskich. W sklepie gwarantujemy zaś zapakowanie bryndzy próżniowo, dzięki czemu nie straci ona swoich walorów przed dotarciem do Państwa.

Sałatki, pierogi, przekąski, czyli sposoby na wykorzystanie bryndzy z mleka krowiego

Bryndza z mleka krowiego, którą mogą Państwo u nas zamówić, ma bardzo rozległe zastosowania. Najczęściej stanowi część pysznego farszu do pierogów, naleśników, klusek czy knedli, a niejednokrotnie trafia bezpośrednio na kanapki. Może też posłużyć do zabielania sosów lub zup, natomiast jako element sałatki nada jej wyrazistego smaku. Bryndzę z mleka krowiego można również wykorzystać do przygotowania smacznych przystawek na spotkanie z rodziną albo znajomymi. Serdecznie zapraszamy więc do zamawiania i samodzielnego przekonania się o wyjątkowości tego sera.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.