Sery góralskie – wyjątkowy dodatek do ulubionych potraw
11 lutego 2025
Wyłączono
Gdy myślimy o serach góralskich, zazwyczaj przychodzą nam na myśl tradycyjne przysmaki z Podhala, takie jak bryndza, gołki czy korbacz…
Gdy myślimy o serach góralskich, zazwyczaj przychodzą nam na myśl tradycyjne przysmaki z Podhala, takie jak bryndza, gołki czy korbacz…
Październik to czas ostatnich redyków, czyli obecnego w góralskiej kulturze od stuleci sprowadzania owiec z górskich hal na zimę do położonych na nizinach zagród i budynków. To także ten moment, w którym…
Końcówka wakacji to czas, kiedy letnie dni zaczynają ustępować miejsca jesiennym chłodom, ale wciąż czujemy ciepło wrześniowego słońca. Choć lato powoli się kończy, nie brakuje…
Jeszcze do niedawna serki góralskie dostępne były tylko dla turystów odwiedzających tłumnie Podhale. Świeże owcze lub krowie mleko przetworzone odpowiednio w celu pozyskania serwatki…